Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH IZVRŠENO LIŠENJE SLOBODE VIŠE LICA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

21.12.2015. 08:40

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, na području Bosanske Gradiške i Laktaša, lišili su slobode 6 lica osumnjičenih za ratne zločine.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH IZVRŠENO LIŠENJE SLOBODE VIŠE LICA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

Slobode su lišeni osumnjičeni: 

- Predojević Drago, rođen 1959. godine - Vukša Dragutin, rođen 1968. godine - Ćurguz Simo, rođen 1968. godine - Ćurguz Boško, rođen 1961. godine - Panić Miroslav, rođen 1970. godine - Došenović Ranko, rođen 1966. godine  

Lica lišena slobode su pod istragom i osumnjičena su da su u svojstvu pripadnika policije i VRS-a, na području Sanskog Mosta, u ljeto 1992. godine, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.  

 Navedeni osumnjičeni terete se za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Sanskog Mosta u ljeto 1992. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.  


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba