Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ МОСТАР

08.12.2015. 15:12

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ МОСТАР

-      Саше Савиновића, рођеног 08.03.1975. године у Мостару, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је од мјесеца маја до краја 1993. године, у којем периоду се одвијао распрострањен и систематичан напад јединица Хрватског вијећа обране (ХВО) на бошњачко цивилно становништво општине Мостар, као припадник АТГ „Кажњеничка бојна – Бенко Пенавић“, вршио прогон цивилног бошњачког становништва на националној, вјерској и етничкој основи, и то учешћем у тешком одузимању физичке слободе, убиствима и присилним пресељењима.

Према наводима оптужнице, оптужени је заједно са још три припадника ХВО-а, одвео из стана и извршио убиство четири цивила бошњачке националности, међу којима се налазила и беба. Њихова тијела су пронеђена на подручју Бијелог Бријега.

Надаље, осумњичени се терети да је у мјесецу августу 1993. године, заједно са још два припадника ХВО-а, извршио протјеривање трочлане породице бошњачке националности у источни дио града Мостара под контролом АР БиХ, на начин да их је одвезао до линије разграничења, те затим пуцањем из аутоматског наоружања у ваздух и око наведених лица наредио истима да пређу на источну страну града Мостара, што су у страху за свој живот и учинили.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачке а) и д), све у вези са чланом 180 став 1. и чланом 29. Кривичног закона Босне и Херцеговине. 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba