Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE MOSTAR

08.12.2015. 15:12

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE MOSTAR

-      Saše Savinovića, rođenog 08.03.1975. godine u Mostaru, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je od mjeseca svibnja do konca 1993. godine, u kojem razdoblju se odvijao rasprostranjen i sistematičan napad jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na bošnjačko civilno pučanstvo općine Mostar, kao pripadnik ATG „Kažnjenička bojna – Benko Penavić“, vršio progon civilnog bošnjačkog pučanstva na nacionalnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi, i to učešćem u teškom oduzimanju fizičke slobode, ubojstvima i prinudnim preseljenjima.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa još tri pripadnika HVO-a, odveo iz stana i izvršio ubojstvo četiri civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima se nalazila i beba. Njihova tijela su proneđena na području Bijelog Brijega.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je u mjesecu kolovozu 1993. godine, zajedno sa još dva pripadnika HVO-a, izvršio protjerivanje tročlane obitelji bošnjačke nacionalnosti u istočni dio grada Mostara pod kontrolom AR BiH, na način da ih je odvezao do linije razgraničenja, te zatim pucanjem iz automatskog naoružanja u vazduh i oko navedenih osoba naredio istima da pređu na istočnu stranu grada Mostara, što su u strahu za svoj život i učinili.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točke a) i d), sve u svezi sa člankom 180 stavak 1. i člankom 29. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba