Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МЛАЂЕНА БОЖОВИЋА (1958) ЗБОГ КОРУПТИВНОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА

23.11.2015. 15:19

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МЛАЂЕНА БОЖОВИЋА (1958) ЗБОГ КОРУПТИВНОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА

- Божовић Млађена, рођеног 10.04.1958. године у Трнову, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је у својству директора институције БиХ, као одговорно лице и директор Фонда за повратак БиХ, током 2009. и 2010. године, прекршио одредбе Закона о јавним набавкама, па је приликом поступка набавке пољопривредне механизације-мотокултиватора, за потребе одрживог повратка у БиХ, у вриједности од 122 100 КМ, прекршио законске процедуре и одредбе Закона о јавним набавкама које гарантују активну конкуренцију и транспарентност приликом трошења буџетских средстава.

Он је оптужен да је својим одлукама онемогућио провођење тендерске процедуре у складу са законом, па је доношењем одлука и измјеном тендерске документације закључио набавку са једним предузећем из Бања Луке, чиме је омогућио прибављање незаконите имовинске користи у износу од 122 100 КМ, те оштетио друга предузећа која су се пријавила на тендер онемогућивши им право учешћа у поступку јавних набавки.

Оптужени Божовић Млађен терети се да је свјесним кршењем закона и пропуштањем дужног надзора очигледно несавјесно поступио у вршењу дужности у поступку јавних набавки и на тај начин теже повриједио права других, а приликом чега је наступила имовинска штета која прелази износ од 10.000 КМ, чиме је починио кривично дјело несавјестан рад у служби из члана 224. став 2.  Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ ће кривицу оптуженог доказивати позивањем 8 свједока и стручних вјештака, а уз оптужницу је приложено више од 30 материјалних доказа.

Оптужница ће бити прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba