Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA ŠESTORICU OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE U KOTOR-VAROŠI

20.11.2015. 15:48

Tužitelj Tužiteljstva BiH je, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: 

TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA ŠESTORICU OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE U KOTOR-VAROŠI

1.   SLOBODAN ŽUPLJANIN zv. “Bebac”, rođen 17.11.1957. godine u mjestu Maslovare, Kotor Varoš,

2.   BOŠKO PEULIĆ, rođen 14.01.1947. godine u mjestu Donji Vijčani, Prnjavor,

3.   ALEKSANDAR PETROVIĆ zv. “Saša”, rođen 28.12.1970. godine u Kotor Varoši,

4.   MANOJLO TEPIĆ zv. “Mane”, rođen 16.05.1960. godine u mjestu Postolje, Kotor Varoš,

5.   JANKO TRIVIĆ, rođen 04.06.1949. godine u selu Jošavka, Čelinac, i

6.   NEDELJKO ĐEKANOVIĆ rođen 15.11.1958. godine u mjestu Grabovica, Kotor Varoš.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni su predati postupajućem tužitelju koji ih je u svojstvu osumnjičenih osoba ispitao, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članku 132. stavku 1. točka a), b) i d) Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti djelo koje im se stavlja na teret.

Mjera pritvora predložena je i zbog ozbiljnosti kaznenog djela, iz razloga što je za predmetno kazneno djelo zaprijećena kazna zatvora u trajanju preko 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira.

Navedeni su osumnjičeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) KZ-a BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši, tijekom 1992. godine, ali i u kasnijem razdoblju.

Oni se terete da su u svojstvu visokih dužnosnika vojske (zapovjednici brigada i bataljona) počinili progon oko 20.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, te mučenja, zlostavljanja, silovanja, nezakonita zatočenja, pljačkanja i drugi oblici zločina.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba