Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ПРИЈЕДОР

20.11.2015. 15:39

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ПРИЈЕДОР

Бранислава Гаврановића, рођеног 25.07.1964. године у Приједору, гдје је и настањен, држављанина БиХ и Краљевине Шведске.

Наведени оптужени терети се да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, као припадник ВРС на подручју општине Приједор, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терети да је за вријеме рата у БиХ, и то оружаног сукоба између Армије БиХ и ВРС, током мјесеца августа 1992. године, наоружан заједно са још једним припадником ВРС, дошао у породичну кућу у којој је било осморо укућана и уз пријетњу присилио на сексуални однос женско лице малољетницу, цивила бошњачке националности, директним нападом на њено тијело и употребом пријетње да ће напасти на њезин живот и живот њој блиских лица, односно да ће пуцати из аутоматског оружја на све укућане, уколико му пруже отпор.

Почињено силовање оставило је тешке физичке и психичке посљедице на жртву, тада старости 16 година, чије посљедице осјећа и данас.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка е) у вези са чланом 180. став 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba