Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU OPĆINE PRIJEDOR

20.11.2015. 15:39

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

TUŽITELJSTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU OPĆINE PRIJEDOR

Branislava Gavranovića, rođenog 25.07.1964. godine u Prijedoru, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Kraljevine Švedske.

Navedeni optuženi tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik VRS na području općine Prijedor, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, i to oružanog sukoba između Armije BiH i VRS, tijekom mjeseca kolovoza 1992. godine, naoružan zajedno sa još jednim pripadnikom VRS, došao u obiteljsku kuću u kojoj je bilo osmoro ukućana i uz prijetnju prinudio na seksualni odnos žensku osobu malodobnicu, civila bošnjačke nacionalnosti, izravnim napadom na njeno tijelo i uporabom prijetnje da će napasti na njezin život i život njoj bliskih osoba, odnosno da će pucati iz automatskog oružja na sve ukućane, ukoliko mu pruže otpor.

Počinjeno silovanje ostavilo je teške tjelesne i psihičke posljedice na žrtvu, tada starosti 16 godina, čije posljedice osjeća i danas.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka e) u svezi sa člankom 180. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba