Вијести

ПРОВЕДЕНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „КОЛТ“ У БОРБИ ПРОТИВ МЕЂУНАРОДНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ТЕШКИХ ОПОЈНИХ ДРОГА

12.11.2015. 08:48

По налогу Тужилаштва БиХ, реализована је акција кодног назива „Колт“ у којој су на подручју Бијељине лишена слободе два лица осумњичена за организовано кријумчарење већих количина опојне дроге кокаин, на подручју БиХ и региона.

ПРОВЕДЕНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „КОЛТ“ У БОРБИ ПРОТИВ МЕЂУНАРОДНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ТЕШКИХ ОПОЈНИХ ДРОГА

У оквиру акције остварена је значајна сарадња са полицијским и правосудним институцијама Републике Србије, гдје су такође проведени одређени претреси и истражне активности, тако да акција „Колт“ представља примјер добре и интензивне регионалне сарадње.

Службеници Тужилаштва БиХ, истражилац и стручни сарадник, у оквиру припреме активности, боравили су на подручју Србије и активно учествовали у лоцирању и откривању починилаца ових кривичних дјела.

У добро испланираној и оперативно проведеној акцији тужиоца, истражиоца и полиције на терену, на подручју БиХ, приликом симулиране примопредаје, лишени слободе су Медић Рајко, рођен 1965. године у Новом Травнику и Мареновић Драгослав, рођен 25.01.1955. године у Краљеву, Србија, а лишење слободе извршили су припадници МУП-а РС.

У овом предмету Тужилаштво БиХ провело је обимну и координисану истрагу у сарадњи са МУП-ом РС, полицијским агенцијама у БиХ и партнерским агенцијама у сусједним земљама, са циљем откривања и процесуирања лица која се баве кријумчарењем тешке опојне дроге кокаин, изузетно високе чистоће, на подручју региона.

Након проведене истраге и истражних радњи у БиХ и Србији, лишени су слободе осумњичени Медић Рајко и Мареновић Драгослав, који су под истрагом због кривичног дјела организираног криминала и неовлаштеног промета опојне дроге. Приликом активности које су претходиле лишењу слободе и самог лишења, заплијењена је количина од око 400 грама опојне дроге кокаин, изузетно велике чистоће, чија вриједност на илегалном нарко-тржишту прелази износ од 40 000 КМ, а на уличном нарко-тржишту и до три пута више. На подручју Србије је у претресима пронађен и пиштољ са пригушивачем.

Прикупљени докази указују да је наведени дио организоване мреже кријумчара ове опојне дроге, која кокаином снабдијева илегално нарко тржиште у Србији, БиХ, Мађарској и Румунији, те да је у контактима са дилерским групама и појединцима који чине ову мрежу.

Проведеном акцијом „Колт“ нанесен је озбиљан ударац нарко-кријумчарским структурама које врше кријумчарење тешких опојних дрога, чије се кријумчарење простире у земљама региона и ЕУ.  

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама у БиХ, земљама региона и ЕУ, наставља активности у борби против међународног кријумчарења опојних дрога.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba