Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПЦИЈУ ПРОТИВ 11 ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА

10.11.2015. 10:08

Наведена оптужница у предмету кодног назива „Голд“ је оптужница са највише обухваћених оптужених овлаштених службених лица у постдејтонској Босни и Херцеговини.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПЦИЈУ ПРОТИВ 11 ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА

Тужилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против 11 царинских службеника УИО БиХ, који се терете за коруптивна кривична дјела, злоупотребу положаја или овлаштења и стицање противзаконите имовинске користи.

Оптужени су царински службеници УИО БиХ који су били ангажовани на царинским прегледима путника на Међународном аеродрому Сарајево.

Тужилаштво БиХ у овом предмету провело је детаљну и добро осмишљену истрагу, уз употребу посебних истражних радњи које је проводила Гранична полиција БиХ уз помоћ и асистенцију Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, те су у складу са законом, прикупљени видео-снимци инкриминирајућих кривичних дјела која су вршена у просторима аеродрома који нису обухваћени стандардним видео-надзором.

Оптужени царински службеници терете се да су као организована криминална група, дужи временски период, злоупотријебили службени положај и овлаштења која су им дата у вршењу дужности, те су приликом уласка путника у царински простор БиХ стицали незакониту имовинску корист, омогућавајући лицима повољнији третман или ослобађање од царине приликом царињења робе, у замјену за дарове у новцу или другим облицима користи.

На овај начин оптужени су стекли незакониту имовинску корист, а Тужилаштво БиХ ће у овом предмету тражити одузимање противзаконите имовинске користи.

Овом оптужницом оптужени су шеф Царинског терминала, као и шефови смјена у путничком промету и цариници, дакле оптужена је цјелокупна постава цариниских службеника који су радили на путничком терминалу Аеродрома Сарајево.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела организираног криминала из члана 250. КЗ БиХ а у вези са кривичним дјелима злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220 КЗ БиХ и кривичним дјелима примања дара и других облика користи из члана 217. КЗ БиХ.

Ова оптужница показује одлучност Тужилаштва БиХ да се заједно са полицијским и безбједносним агенцијама наше земље бори против свих облика корупције, а нарочито против коруптивних појава у којима су починиоци овлаштена службена лица институција.

Уз оптужницу, Тужилаштво БиХ прилаже више десетина материјалних доказа и предлаже позивање 56 свједока и стручних вјештака.

Оптужени су:

1. Садиковић Вехид, зв. “Ваха“, рођен 1959. године у Фочи, држављанин БиХ, запослен на позицији шефа Царинске испоставе Аеродром Сарајево.

2. Лончар Зоран, зв. “Зока“, рођен 1952. године у Сарајеву, држављанин БиХ, запослен као вођа смјене у Царинској испостави Аеродром Сарајево.

3. Машетић Менсур, зв. „Менсо“, рођен 1952. године у Горњем Вакуфу, држављанин БиХ, запослен као вођа смјене у Царинској испостави Аеродром Сарајево.

4. Тауфик Шемдин, зв. „Тафко“, рођен 1973. године у Сарајеву, држављанин БиХ, запослен као вођа смјене у Царинској испостави Аеродром Сарајево

5. Кеч Маид, рођен 1964. године у Бијељини, држављанин БиХ, запослен као цариник у Царинској испостави Аеродром Сарајево

6. Тешић Бранка, зв. „Бранкица“ и „Брана“, рођена 1956. године, држављанка БиХ, запослена као цариник у Царинској испостави Аеродром Сарајево

7. Хањалић Мухамед, зв. “Хамо“, рођен 1961. године у Фочи, држављанин БиХ, запослен као цариник у Царинској испостави Аеродром Сарајево

8. Чаушевић Емир, рођен 1973. године у Витезу, држављанин БиХ, запослен као цариник у Царинској испостави Аеродром Сарајево

9. Хаџифејзовић Зијад, зв. “Зијо“, рођен 1977. године у Сарајеву, држављанин БиХ, запослен као цариник у Царинској испостави Аеродром Сарајево

10. Бурназовић Дамир, рођен 1974. године у Сарајеву, држављанин БиХ, запослен као цариник у Царинској испостави Аеродром Сарајево

11. Дудо Дамир, рођен 1972. године у Сарајеву, држављанин БиХ, запослен у Сектору за спречавање кријумчарења и царинских превара у УИО БиХ

Оптужница ће бити прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba