Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPCIJU PROTIV 11 DRŽAVNIH DJELATNIKA

10.11.2015. 10:08

Navedena optužnica u predmetu kodnog naziva „Gold“ je optužnica sa najviše obuhvaćenih optuženih ovlaštenih službenih osoba u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPCIJU PROTIV 11 DRŽAVNIH DJELATNIKA

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 11 carinskih djelatnika UNO BiH, koji se terete za koruptivna kaznena djela, zlouporabu položaja ili ovlasti i stjecanje protuzakonite imovinske koristi.

Optuženi su carinski djelatnici UNO BiH koji su bili angažirani na carinskim pregledima putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz uporabu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su sukladno zakonu, prikupljeni video-snimci inkriminirajućih kaznenih djela koja su vršena u prostorima aerodroma koji nisu obuhvaćeni standardnim video-nadzorom.

Optuženi carinski djelatnici terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, duže vremensko razdoblje, zlouporabili službeni položaj i ovlasti koje su im date u vršenju dužnosti, te su prigodom ulaska putnika u carinski prostor BiH, sticali nezakonitu imovinsku korist omogućavajući osobama povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prigodom carinjenja robe, u zamjenu za darove u novcu ili drugim oblicima koristi.

Na ovaj način optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist, a Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Ovom optužnicom optuženi su šef Carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom prometu i carinici, dakle optužena je cjelokupna postava cariniskih djelatnika koji su radili na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250. KZ BiH a u svezi sa kaznenim djelima zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220 KZ BiH i kaznenim djelima primanja dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Ova optužnica pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH da se zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama naše zemlje bori protiv svih oblika korupcije, a naročito protiv koruptivnih pojava u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija.

Uz optužnicu, Tužiteljstvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka.

Optuženi su:

1. Sadiković Vehid, zv. “Vaha“, rođen 1959. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo.

2. Lončar Zoran, zv. “Zoka“, rođen 1952. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

3. Mašetić Mensur, zv. „Menso“, rođen 1952. godine u Gornjem Vakufu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

4. Taufik Šemdin, zv. „Tafko“, rođen 1973. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

5. Keč Maid, rođen 1964. godine u Bijeljini, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

6. Tešić Branka, zv. „Brankica“ i „Brana“, rođena 1956. godine, državljanka BiH, uposlena kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

7. Hanjalić Muhamed, zv. “Hamo“, rođen 1961. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

8. Čaušević Emir, rođen 1973. godine u Vitezu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

9. Hadžifejzović Zijad, zv. “Zijo“, rođen 1977. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

10. Burnazović Damir, rođen 1974. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

11. Dudo Damir, rođen 1972. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen u Sektoru za sprječavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UNO BiH

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba