Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, НА ПОДРУЧЈУ ТРЕБИЊА И БИЛЕЋЕ УХАПШЕНА ДВА ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

06.11.2015. 15:32

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е, на подручју Требиња и Билеће лоцирали су и лишили слободе осумњичене:
- Грубачић Миодрага, рођеног 14.02.1964. године у Билећи, држављанина БиХ, и
- Ђајић Илију, рођеног 06.11.1971. године у Билећи, држављанина БиХ.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ, НА ПОДРУЧЈУ ТРЕБИЊА И БИЛЕЋЕ УХАПШЕНА ДВА ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

Трећи осумњичени налази се у бјекству и полицијски службеници SIPA-е и партнерских агенција за њим интензивно трагају.

Истовремено са лишењима слободе, извршени су претреси станова и објеката које осумњичени користе.

Наведена лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су на подручју Билеће, током 1992. године, починила кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Они су осумњичени за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности са подручја Билеће, Невесиња, Требиња, Гацка и других мјеста, њих више стотина, које су биле незаконито затворене у логору формираном у оквиру касарне у Билећи.

Наведени су осумњичени за тешка мучења и злостављања затвореника, премлаћивања, наношења тешких физичких и психичких озљеда, сексуална злостављања и понижавања, застрашивања и одвођења на симулирана стријељања, држања у нечовјечним условима, усљед чега су, због услова боравка у логору и изостанка љекарске и медицинске помоћи, 4 лица смртно страдала, а велики број жртава претрпио је тешке физичке и психичке озљеде, од чега и данас имају посљедице.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити спроведени поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњичене, те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba