Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ЗАТРАЖИЛО ИЗРУЧЕЊЕ ЕЛФЕТЕ ВЕСЕЛИ (1960) ПРАВОСУЂУ БиХ

05.11.2015. 15:18

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине, упутио је путем Министарства правде БиХ, захтјев институцијама Швајцарске Конфедерације за изручење осумњичене Елфете Весели, рођене 04.06.1960. године у Урошевцу, Србија, са пребивалиштем у Власеници, а која се према сазнањима Тужилаштва БиХ налази на подручју Швајцарске.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ЗАТРАЖИЛО ИЗРУЧЕЊЕ ЕЛФЕТЕ ВЕСЕЛИ (1960) ПРАВОСУЂУ БиХ

Против Елфете Весели Тужилаштво БиХ води истрагу због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва, из члана 173. КЗ БиХ.

Истрага против наведене води се у Посебном одјелу за ратне злочине, а осумњичена је да је у мјесецу јулу 1992. године, у својству припаднице Армије Р БиХ, у мјесту Каменица, починила свирепо убојство ножем, дванаестогодишњег дјечака српске националности.

Истовремено, Тужилаштво БиХ проводи интензивне активности на прикупљању доказа ради откривања и процесуирања других лица која имају командну одговорност у оквиру злочина за који се терети осумњичена.

Проводећи истрагу у сарадњи са полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ и иностранству, тужилац и истражиоци дошли су до сазнања да се осумњичена налази на подручју мјеста Neuchatel у Швајцарској Конфедерацији.

С обзиром да се у овом предмету сви свједоци, докази и оштећени налазе на подручју БиХ, поступајући тужилац упутио је према Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење.

Тужилаштво БиХ упућује изразе захвалности правосудним и безбједносним институцијама Швајцарске Конфедерације на досадашњој сарадњи, те апелује на ове институције да се осумњичена у што краћем року изручи правосуђу БиХ и на тај начин помогне борба против некажњености ратних злочина.

Тужилаштво БиХ наставља активности на проналаску, лоцирању и изручењу свих починилаца ратних злочина, без обзира у којем крају свијета се налазе, ради њиховог процесуирања по највишим правним стандардима, те борбе да почињени ратни злочини не остану некажњени.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba