Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СМАЈЛОВИЋ МУЈЕ (1968)

07.10.2015. 15:11

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СМАЈЛОВИЋ МУЈЕ (1968)

- Смајловић Мује, рођеног 08.07.1968. године у Бусовачи, запослен у Тужилаштву БиХ, на позицији истражиоца, држављанин БиХ.

Оптужени се терети да је у временском периоду од 2012. до почетка 2015. године, у својству овлашћеног службеног лица, односно стручног сарадника –истражиоца, свјесно прекорачио границе службеног овлашћења, те је без знања, претходног одобрења и сагласности тужиоца, остваривао контакте са осумњиченим или оптуженим лицима против којих су се водили или се још воде поступци у Тужилаштву БиХ.

Оптужени о наведеним радњама није информисао тужиоца, нити сачињавао прописану службену документацију, а потом је наведеним лицима обећавао разне погодности у кривичним поступцима, на име чега је за себе прибавио незакониту материјалну корист у виду новца у износу од најмање 10.000 евра те корист у виду поклона.

Проведеном ефикасном и темељитом истрагом евидентирано је да се оптужени више пута на различитим локацијама састајао са осумњиченим или оптуженим лицима, те приликом тих сусрета од њих преузимао различите износе новца, као и поклоне.

Тужилаштво БиХ одлучно је у откривању и процесуирању свих коруптивних кривичних дјела, нарочито у случајевима у којима су починиоци овлашћена службена лица институција, која злоупотребљавају службени положај.

Уз оптужницу се предлаже испитивање 17 свједока и стручних вјештака. Уз оптужницу је приложено и више десетина доказних материјала, а затражено је и одређивање мјере безбједности, забрана обављања дужности оптуженог, одузимање незаконите имовинске користи од 10 000 евра, као и предмета проистеклих из кривичног дјела.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba