Vijesti

U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

29.09.2015. 15:20

Na skupu su sudjelovali studenti Pravnog fakulteta u Tuzli koji su od predstavnika pravosudnih institucija BiH dobili informacije o radu i rezultatima rada Tužiteljstva BiH i Suda BiH te su upoznati na koji način mogu komunicirati sa pravosudnim institucijama.

U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Predstavnik Tužiteljstva BiH, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću, Boris Grubešić, govorio je o povijesti i nastanku tužiteljstva, unutarnjem ustroju institucije, kao i statističkim podacima i rezultatima koje je ostvarilo Tužiteljstvo BiH.

Na okruglom stolu na Pravnom fakultetu sudjelovalo je oko 200 studenata, a nazočili su i predstavnici medija i sredstava informiranja.

Okrugli stol otvorio je dekan Pravnog fakulteta u Tuzli, dr. Izudin Hasanović, a studenti su ovom prigodom, izravno i iz prve ruke, mogli dobiti informacije o pravosudnim institucijama, te postaviti pitanja o svemu što ih zanima iz djelokruga rada Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

Sudionicima skupa prezentirani su i rezultati tužiteljstva ostvareni u protekle dvije godine, uz napomenu da su tijekom 2013. i 2014. godine podignute optužnice protiv čak 22% od ukupnog broja osoba optuženih u 12 godina postojanja Tužiteljstva BiH.

Studenti su upoznati da je Tužiteljstvo BiH u svojoj povijesti podiglo optužnice protiv više od 500 osoba koje se terete za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je veliki procenat, više od 80%, podignutih optužnica do sada rezultirao osuđujućim presudama.

Također, predstavnicima lokalne zajednice pružene su informacije o aktivnostima tužiteljstva u procesu elshumacije i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH, kao i aktivnostima suradnje i pružanja potpore žrtvama i svjedocima.

Sudionicima ovog skupa prezentirana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima organiziranog kriminala, u kojima se često pozove više od 50 ili 100 svjedoka, ulože na stotine dokaznih materijala, te postojanja potreba suradnje lokalne zajednice sa pravosudnim institucijama.

U lokalnim zajednicama, koje su vrlo zainteresirane za uspostavu vladavine prava, ove aktivnosti realiziraju se kako bi građanima u svim krajevima BiH, kao i studentskoj i akademskoj populaciji, predstavile informacije koje su bitne radi boljeg razumijevanja rada pravosudnih institucija i agencija za provedbu zakona, kao i načina komuniciranja sa ovim institucijama.

Istodobno, ovaj skup bio je prigoda da predstavnici studentske populacije postave pitanja ili iznesu svoja zapažanja u svezi rada pravosudnih institucija na razini BiH.

Predstavnici Tužiteljstva BiH rado se odazivaju pozivima da se susretnu sa predstavnicima lokalnih zajednica u svim krajevima BiH, kako bi ih mogli upoznati sa aktuelnim aktivnostima koje se provode na jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode se u okviru projekta koji implementira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba