Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE OBIMNA AKCIJA NA VIŠE DESETINA LOKACIJA U OBA ENTITETA I DISTRIKTU BRČKO

13.07.2015. 15:20

Aktivnosti se vode radi sprečavanja i kažnjavanja krijumčarenja visokotarifnih roba i nanošenja višemilionske štete budžetu BiH.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE OBIMNA AKCIJA NA VIŠE DESETINA LOKACIJA U OBA ENTITETA I DISTRIKTU BRČKO

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, više stotina policijskih službenika SIPA-e i ovlaštenih osoba Uprave za indirektno oporezivanje BiH, djeluje na terenu na području cijele Bosne i Hercegovine.

Odlučna akcija, kodnog naziva „List“, pokrenuta je radi otkrivanja i krivičnog procesuiranja osoba koje su organiziranim krijumčarenjem visokotarifne robe - rezanog duhana, ostvarile višemilionsku imovinsku korist, te nanijele štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti su, na dogovoreni znak, počele istovremeno na više desetina lokacija, uglavnom na širem području Hercegovine i sjevernom dijelu BiH.

Prema prikupljenim dokazima, djelujući kao organizirana grupa, osumnjičene osobe su izvršile unošenje u BiH sa područja Srbije više od 200 tona duhana u samo 3 mjeseca.

S obzirom da su akcizne obaveze za tonu duhana oko 80 000 KM, nezakonitim aktivnostima i utajom akciza država je oštećena za najmanje 17,6 miliona KM, a počinioci su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

U okviru aktivnosti, po nalogu tužioca, policijske agencije će privesti u službene prostorije veći broj osoba, nakon čega će biti odlučeno o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Među osobama koje su pod istragom je i jedna uposlenica UIO BiH koja je osumnjičena za otkrivanje krijumčarima povjerljivih podataka o policijskim aktivnostima.

Osobe koje su pod istragom u okviru predmeta kodnog naziva „List“, osumnjičene su za krivično djelo organiziranog kriminala a u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje ili prevare, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te primanja i davanja dara ili drugog oblika koristi.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, nastavlja aktivnosti u borbi protiv svih oblika zloupotreba i nezakonitosti kojima se nanosi šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba