Вијести

ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ СКЕНДЕР ВАКУФ / КНЕЖЕВО

13.07.2015. 15:18

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е јутрос су лишили слободе браћу Ранка Шеварику, рођеног 29.04.1963. године и Радомира Шеварику, рођеног 02.02.1958. године, у мјесту Бокани, општина Скендер Вакуф / Кнежево.

ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ СКЕНДЕР ВАКУФ / КНЕЖЕВО

Осумњичени се терете да су за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба на подручју општине Скендер Вакуф између ВРС-а и ХВО-а, као припадници ВРС-а, са још неколико припадника ВРС-а, поступали супротно правилима Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Наведени су под истрагом због основане сумње да су у мјесецу октобру 1992. године из просторија поште у Скендер Вакуфу, гдје су били затворени цивили и војници бошњачке и хрватске националности, извели двојицу заробљеника, припадника ХВО-а и одвезли у мјесто Борак, завезаних руку их извели из возила, након чега је осумњичени Ранко Шеварика уз физичко малтретирање једног од заробљеника лишио живота, а након што је други заробљеник покушао побјећи у њега је испаљен рафал, чиме је лишен живота.

Осумњичени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. став 1. тачка а) КЗ БиХ у вези са чланом 180 став 1. и чланом 29. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити испитани те ће након тога бити одлучено о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba