Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, NA PODRUČJU HERCEGOVINE LIŠENO SLOBODE 8 OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

18.06.2015. 15:10

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Hercegovine, uglavnom na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog, izvršili su aktivnosti u kojima su lišeni slobode osumnjičeni:

 


 
PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, NA PODRUČJU HERCEGOVINE LIŠENO SLOBODE 8 OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE
  1. Kraljević Ivan, zv. „Ivica“, rođen 14.12.1955. godine u Sarajevu, državljanin BiH
  2. Jelčić Mate, zv. “Pukovnik“ i „Žuti“, rođen 04.05.1953. godine u Ljubuškom, državljanin BiH
  3. Skender Slavko, zv. „Brada“, rođen 06.07.1955. godine u Mostaru, državljanin BiH
  4. Odak Stojan, zv. „Stole“, rođen 04.01.1969. godine u Čitluku, državljanin BiH
  5. Matić Nedjeljko, zv. „Nedo“, rođen 05.07.1969. godine u Ljubuškom, državljanin BiH
  6. Bebek Vice, zv. „Vicko“, rođen 26.10.1968. godine u Ljubuškom, državljanin BiH
  7. Radišić Vinko, zvani „Vinča“, rođen 02.05.1961. godine u Čitluku, državljanin BiH
  8. Miloš Dragan, rođen 23.09.1953. godine u Čitluku, državljanin BiH

 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao komandanti i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, u periodu od mjeseca aprila 1993. do mjeseca maja 1994. godine.

Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški bilo je zatvoreno oko 200 lica bošnjačke nacionalnosti, koja su u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićena i dovedena sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatvorena u objekat VIZ u Ljubuškom.

Zatvorenici su u navedenom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatvaranje u objektu VIZ prošao veliki broj lica, među kojima je bilo i žena i maloljetnih lica.

Zatvorenici su držani u nečovječnim uslovima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Usljed zlostavljanja mnogim zatvorenicima bile su nanesene teške fizičke ozljede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove.

Zatvaranje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Ovaj predmet je kao predmet Kategorije 2 u kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužilaštvo BiH je provelo temeljitu i višemjesečnu istragu te predmet proširilo na veći broj osumnjičenih lica i počinjenih zločina.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, tokom dana, biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba