Vijesti

LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN U MJESTU TUKOVI KOD PRIJEDORA

17.06.2015. 15:07

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, rano jutros su na području Prijedora lišili slobode osumnjičene:

LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN U MJESTU TUKOVI KOD PRIJEDORA

1. Radaković Milorada, zv. „Srbo“, rođenog 10.08.1962. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH

2. Pejić Gorana, zv. „Ledeni“ rođenog 31.01.1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u mjesecu junu 1992.g., u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području mjesta Tukovi u općini Prijedor.

Oni se terete da su kao pripadnici policijskih i vojnih formacija, dana 13.06.1992. godine, došli u mjesto Tukovi, gdje su na automatsko oružje namontirali prigušivače, te došli do kuće civila hrvatske nacionalnosti, porodice Ećimović, u kojoj se nalazilo pet civila i dvoje maloljetne djece, nakon čega su ušli u kuću i rafalnom paljbom više desetina metaka iz vatrenog oružja usmrtili 5 civila hrvatske nacionalnosti, dok se dvoje djece uspjelo spasiti i pobjeći iz kuće.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tokom dana osumnjičeni će biti dovezeni i predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba