Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ БЕНЕЛУКС. ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЕКСПЛОЗИВНЕ НАПРАВЕ.

10.06.2015. 08:40

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу у предмету кодног назива „Бенелукс“. Оптужени су:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ БЕНЕЛУКС. ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЕКСПЛОЗИВНЕ НАПРАВЕ.

1. Рамић Адис, рођен 10.01.1979. године у Високом, држављанин БиХ,

2. Osman Abdel Salam, рођен 01.01.1962. године у Бејруту, настањен у Шведској, држављанин Краљевине Шведске,

3. Шљиво Амар, рођен 08.01.1975. године у Сарајеву, држављанин БиХ.

Сва тројица оптужених лишена су слободе 13.03.2015. године и налазе се у притвору.

Тужилаштво БиХ у овом предмету остварило је значајну међународну сарадњу са правосудним и полицијским органима Краљевине Холандије и Краљевине Шведске.

Истрагом је утврђено да су оптужени као припадници организоване групе, коју је основао првооптужени Рамић, учествовали у набављању и изради експлозивне направе велике разорне моћи, са могућношћу даљинског активирања, коју су у договору са другим лицима, покушали прокријумчарити на подручје Краљевине Шведске, како би експлозивна направа била кориштена на подручју града Малмеа у Шведској.

Првооптужени Рамић у више наврата остваривао је контакте са лицем које се налази у затвору у Краљевини Холандији и још једним лицем на територији Краљевине Шведске, са којима је договорио набавку експлозивне направе у БиХ, коју је израдио оптужени Шљиво, а за коју су платили 2500 евра.

Наведену експлозивну направу је у возилу Ауди, шведских регистарских ознака, из БиХ покушао прокријумчарити оптужени Abdel Salam, који је у извршењу кривичног дјела откривен на путу према граничном прелазу из БиХ, гдје је лишен слободе, а експлозивна направа пронађена на скривеном мјесту у возилу.

Оптужени се терете да су, Адис Рамић организовао групу људи у смислу члана 1. став 18. КЗ БиХ, у циљу посредовања у међународном промету оружја без дозволе прописане законом Босне и Херцеговине, а Osman Abdel Salam и Шљиво Амар као припадници организоване групе људи посредовали у међународном промету оружја без дозволе прописане законом БиХ.

Они су оптужени да су из БиХ према Краљевини Шведској покушали прокријумчарити незаконито набављену и конструисану експлозивну направу, намијењену извршењу тешког кривичног дјела на подручју Шведске, чиме су починили кривично дјело - неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. став 3. у вези са ставом 1. КЗ БиХ.

С обзиром да је приликом претреса куће и објеката које користи оптужени Шљиво Амар пронађено оружје и муниција чија набавка грађанима ни под којим условима није дозвољена, он се такође терети и за кривично дјело недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине.

Одлучном акцијом Тужилаштва БиХ и полицијских и безбједносних агенција наше земље, које су учестовале у акцији Бенелукс, а у сарадњи са колегама из Холандије и Шведске, откривено је и спријечено кријумчарење експлозивне направе која би била кориштена за извршење кривичног дјела на подручју Шведске, у којем је могло бити убијено или рањено више лица.

Тужилаштво БиХ наставља борбу против починилаца кривичних дјела кријумчарења оружја, експлозива и војне опреме, јер се ради о кривичним дјелима која су озбиљна пријетња  безбједности грађана у БиХ и иноземству, а кријумчарено оружје и експлозив могу бити кориштени за извршење кривичних дјела тероризма или организованог криминала.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba