Vijesti

GLAVNI TUŽILAC GORAN SALIHOVIĆ SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ-u, SERGEOM BRAMMERTZOM. OSTVAREN ZNAČAJAN NAPREDAK U PROCESUIRANJU PREDMETA KATEGORIJE 2

13.05.2015. 14:51

Planira se da svi predmeti Kategorije 2 budu riješeni do kraja godine.

GLAVNI TUŽILAC GORAN SALIHOVIĆ SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ-u, SERGEOM BRAMMERTZOM. OSTVAREN ZNAČAJAN NAPREDAK U PROCESUIRANJU PREDMETA KATEGORIJE 2

Na sastanku je glavni tužilac Brammertz upoznat sa aktivnostima i ostvarenim napretkom u predmetima Kategorije 2 te je konstatovano da je u ovim predmetima ostvaren značajan napredak, kao i da Tužilaštvo BiH planira i intenzivno radi kako bi svi ovi predmeti bili riješeni do kraja ove godine.

Također, na sastanku je istaknuto da će linije komunikacije između Tužilaštva BiH i Tužilaštva pri MKSJ-u biti otvorene i stalno aktivne i nakon okončanja rada na predmetima Kategorije 2, te da će se razmotriti načini dalje saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuto intenziviranje regionalne saradnje između tužilaštava za ratne zločine u zemljama regiona, koja već daje značajne rezultate, jer zajednički rad rezultira optužnicama i procesuiranjima odgovornih lica u dvije države.

Glavni tužilac Salihović upoznao je kolege iz MKSJ-a sa poteškoćama u radu u Posebnom odjelu za ratne zločine, izazvanim prekidom angažmana 22 zaposlenika koji su bili angažovani u okviru IPA projekta, što predstavlja čak 10% ukupnih kapaciteta kojima raspolaže Tužilaštvo BiH, odnosno oko 20% kapaciteta Posebnog odjela za ratne zločine. 

Glavni tužilac Salihović je još jednom apelovao na institucije vlasti u BiH da se proces IPA odblokira i zamolio tužioca Brammertza da svojim autoritetom pomogne u rješavanju ovog problema, jer se ovom situacijom nanosi šteta žrtvama ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba