Вијести

ПРЕДСТАВНИЦИ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛИ ТУЖИЛАШТВО БиХ

21.04.2015. 15:27

Делегација чланица Европске комисије, коју сачињава шест стручњака, посјетила је Тужилаштво БиХ. Циљ посјете био је да се стручњаци упознају са свеобухватним активностима које се проводе у сврху провођења ефикасније Стратегије за борбу против трговине људима, нарочито у сегменту питања трговине људима.

ПРЕДСТАВНИЦИ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛИ ТУЖИЛАШТВО БиХ
ПРЕДСТАВНИЦИ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛИ ТУЖИЛАШТВО БиХ

Са делегацијом се састао главни тужилац Горан Салиховић, замјеник главног тужиоца и руководилац Посебног одjела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Божо Михајловић, тужитељка поменутог одјела Сена Узуновић и шеф Кабинета главног тужиоца Хасан Плех.

Представник EUROPOL-а се такође придружио овом састанку, како би пружио свеобухватну оцјену политике за борбу против трговине људима у БиХ.

Главни тужилац Салиховиц обратио се представницима делегације, говорио је о напорима и оствареним резултатима Тужилаштва БиХ у протеклом периоду, планираним резултатима и активностима  у борби против трговине људима, тероризма, организованог криминала, ратних злочина и других  кривичних дјела из надлежности Тужилаштва БиХ.

Теме састанка односиле су се на сљедеће три компоненте:

- законску компоненту - хармонизација законодавства са стечевином ЕУ; узајамна правна помоћ; оквир за сарадњу у судским питањима; законодавство о кибернетичком криминалу,

- компоненту провођења закона - идентификација жртава; свијест о израбљивању на раду, израбљивању дјеце и о новим облицима регрутовања преко интернета; регионална сарадња агенција за провођење закона; интерна координација, и

- социјална компонента - улога НВО-а; приступ финансирању; приступ жртава социјалним службама; заштита жртава; права дјеце.

На састанку, у директном контакту са стручњацима,  пружила се могућност конструктивне размјене мишљења, те упознавања колега са активностима које се проводе.

Састанак је организовала Делегација ЕУ/Канцеларија специјалног представника у БиХ са Тужилаштвом БиХ, под покровитељством TAIEX-а.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba