Vijesti

PREDSTAVNICI EVROPSKE KOMISIJE POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH

21.04.2015. 15:27

Delegacija članica Evropske komisije, koju sačinjava šest stručnjaka, posjetila je Tužilaštvo BiH. Cilj posjete bio je da se stručnjaci upoznaju sa sveobuhvatnim aktivnostima koje se provode u svrhu provođenja efikasnije Strategije za borbu protiv trgovine ljudima, naročito u segmentu pitanja trgovine ljudima.

PREDSTAVNICI EVROPSKE KOMISIJE POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH
PREDSTAVNICI EVROPSKE KOMISIJE POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH

Sa delegacijom se sastao glavni tužilac Goran Salihović, zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Božo Mihajlović, tužiteljica pomenutog оdjela Sena Uzunović i šef Kabineta glavnog tužioca Hasan Pleh.

Predstavnik EUROPOL-a se također pridružio ovom sastanku, kako bi pružio sveobuhvatnu ocjenu politike za borbu protiv trgovine ljudima u BiH.

Glavni tužilac Salihovic obratio se predstavnicima delegacije, govorio je o naporima i ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH u proteklom periodu, planiranim rezultatima i aktivnostima  u borbi protiv trgovine ljudima, terorizma, organiziranog kriminala, ratnih zločina i drugih  krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

Teme sastanka odnosile su se na sljedeće tri komponente:

- zakonsku komponentu - harmonizacija zakonodavstva sa stečevinom EU; uzajamna pravna pomoć; okvir za saradnju u sudskim pitanjima; zakonodavstvo o kibernetičkom kriminalu,

- komponentu provođenja zakona - identifikacija žrtava; svijest o izrabljivanju na radu, izrabljivanju djece i o novim oblicima regrutiranja preko interneta; regionalna saradnja agencija za provođenje zakona; interna koordinacija, i

- socijalna komponenta - uloga NVO-a; pristup finansiranju; pristup žrtava socijalnim službama; zaštita žrtava; prava djece.

Na sastanku, u direktnom kontaktu sa stručnjacima,  pružila se mogućnost konstruktivne razmjene mišljenja, te upoznavanja kolega sa aktivnostima koje se provode.

Sastanak je organizovala Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika u BiH sa Tužiteljstvom BiH, pod pokroviteljstvom TAIEX-a.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba