Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG BAJREKTAREVIĆ VAHIDA

08.04.2015. 15:04

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Bajrektarević Vahida, rođenog 18.09.1970. godine u Bužimu, državljanina BiH, osumnjičenog da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG BAJREKTAREVIĆ VAHIDA

Osumnjičeni je, nakon lišenja slobode, predat postupajućem tužiocu koji ga je ispitao u svojstvu osumnjičene osobe, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tačke a) i b) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da omete i onemogući vođenje krivičnog postupka protiv njega, pokušao izvršiti uticaj na  svjedoke, saučesnike ili pomagače.

Bajrektarević Vahid je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik 5. korpusa ARBiH počinio mučenja, zlostavljanja i silovanja ratnih zarobljenika, pripadnika tadašnje NO AP Zapadna Bosna, koji su bili zatvoreni u improviziranom zatvoru u Komandi 505. brigade AR BiH, u tadašnjem motelu „Radoč“ u Bužimu.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH. 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba