Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ВОЈНИМ АТАШЕОМ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА У БиХ

08.04.2015. 14:53

Централне теме састанка односиле су се на пружање међународне подршке у процесу тражења масовних гробница и потраге за несталим лицима у БиХ.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ВОЈНИМ АТАШЕОМ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА У БиХ

Главни тужилац Горан Салиховић састао се са војним аташеом САД-а у БиХ, бригадиром Scottom Millerom. На састанку је разговарано о помоћи и подршци Владе САД-а у процесу проналаска и идентификације масовних гробница у БиХ, како би се убрзао процес тражења и идентификације несталих лица у Босни и Херцеговини.

С обзиром да у овом процесу могу бити од користи сателитски снимци простора БиХ из периода 1992.-1995. на којима се види узнемиравање тла и могуће локације масовних гробница у БиХ.

Захваљујући међународној подршци, на овај начин већ је пронађен већи број масовних гробница у БиХ, а овај поступак значајно је помогао и у тачном лоцирању масовне гробнице Томашица код Приједора, једне од највећих масовних гробница откривених у БиХ.

Главни тужилац се захвалио властима САД-а на пружању помоћи и подршке у процесу тражења несталих лица, те истакао да је ово јако битан процес са правног и хуманог аспекта, јер се у БиХ још увијек трага за око 8 000 лица несталих у протеклом рату.

Главни тужилац Салиховић истакао је да је изузетно потребно да се ова сарадња настави, те да и међународне и домаће институције пруже подршку у процесу тражења несталих у оквиру својих могућности.

Војни аташе САД-а истакао је спремност САД-а да настави подршку Тужилаштву БиХ и институцијама Босне и Херцеговине у овом процесу.

Главни тужилац се захвалио властима и Министарству одбране САД-а на досадашњој подршци у успостави владавине права у БиХ, те изразио задовољство што ће се та сарадња наставити и у будућности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba