Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA VOJNIM ATAŠEOM SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U BiH

08.04.2015. 14:53

Centralne teme sastanka odnosile su se na pružanje međunarodne podrške u procesu traženja masovnih grobnica i potrage za nestalim osobama u BiH.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA VOJNIM ATAŠEOM SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U BiH

Glavni tužilac Goran Salihović sastao se sa vojnim atašeom SAD-a u BiH, brigadirom Scottom Millerom. Na sastanku je razgovarano o pomoći i podršci Vlade SAD-a u procesu pronalaska i identifikacije masovnih grobnica u BiH, kako bi se ubrzao proces traženja i identifikacije nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da u ovom procesu mogu biti od koristi satelitski snimci prostora BiH iz perioda 1992.-1995., na kojima se vidi uznemiravanje tla i moguće lokacije masovnih grobnica u BiH.

Zahvaljujući međunarodnoj podršci, na ovaj način već je pronađen veći broj masovnih grobnica u BiH, a ovaj postupak značajno je pomogao i u tačnom lociranju masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, jedne od najvećih masovnih grobnica otkrivenih u BiH.

Glavni tužilac se zahvalio vlastima SAD-e na pružanju pomoći i podrške u procesu traženja nestalih osoba, te istakao da je ovo jako bitan proces sa pravnog i humanog aspekta, jer se u BiH još uvijek traga za oko 8 000 osoba nestalih u proteklom ratu.

Glavni tužilac Salihović istakao je da je izuzetno potrebno da se ova saradnja nastavi, te da i međunarodne i domaće institucije pruže podršku u procesu traženja nestalih u okviru svojih mogućnosti.

Vojni ataše SAD-a istakao je spremnost SAD-a da nastavi podršku Tužilaštvu BiH i institucijama Bosne i Hercegovine u ovom procesu.

Glavni tužilac se zahvalio vlastima i Ministarstvu odbrane SAD-a na dosadašnjoj podršci u uspostavi vladavine prava u BiH, te izrazio zadovoljstvo što će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba