Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА УДРУЖЕНА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ПОТЕНЦИЈАЛ“

22.01.2015. 15:05

У активностима је учествовало више десетина полицијских службеника SIPA-е, а подршку су пружили МУП РС-а и Полиција Брчко Дистрикта БиХ.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА УДРУЖЕНА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ПОТЕНЦИЈАЛ“

По налогу тужиоца из Одјела III Тужилаштва БиХ, на подручју више градова у оба ентитета и Брчко Дистрикту, реализована је акција кодног назива „Потенцијал“, усмјерена на откривање и кривично процесуирање лица осумњичених за кривична дјела недопуштене трговине лијековима и медикаментима и трговине људима ради сексуалне експлоатације.

У обимној истрази коју води у овом предмету, Тужилаштво БиХ остварило је значајну међународну сарадњу на откривању организоване групе починилаца који су се бавили кријумчарењем и незаконитим увозом медикамената и стимулативних средстава поријеклом из Индије, која су кријумчарена из Мађарске у БиХ, као и трговином људима ради сексуалне експлоатације.

Кријумчарени медикаменти који су стављани у промет у више градова у БиХ нису задовољавали фармацеутске норме нити стандарде прописане за увоз и промет лијековима и медикаментима у БиХ, те је на тај начин извршењем кривичних дјела проузрокована опасност за здравље грађана БиХ.

Приликом извршених претреса пронађена су 4 лица која су потенцијалне жртве трговине људима.

Приликом реализације акције, извршени су претреси на укупно 12 локација у оба ентитета и Брчко Дистрикту БиХ.

Током претреса изузета је одређена количина медикамената која ће бити кориштена као доказни материјал у поступку.

Тужилаштво БиХ наставља борбу против недопуштене трговине лијековима и фармацеутским производима којима се угрожава здравље грађана БиХ, те ће у тим активностима остварити сарадњу са надлежним агенцијама у БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba