Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕСТ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ ЕМИГРАНАТА

16.01.2015. 15:21

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШЕСТ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ ЕМИГРАНАТА

 

-          Бешић Мехе, рођеног 21.11.1972. године у Берлину СР Њемачка, настањеног у Сребренику, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

-          Машић Елведина, рођеног 26.11.1977. године у Сребренику, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

-          Стојановић Николе, рођеног 22.11.1964. године у Цељу Република Словенија, настањеног у Градачцу, раније осуђиваног, држављанина БиХ и Републике Хрватске,

-          Салкић Наила, рођеног 27.07.1969. године у Сребренику, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

-          Жилић Дамира, рођеног 13.03.1975. године у Хагену СР Њемачка, настањеног у Сребренику, држављанина БиХ, и

-          Омеровић Зијада, рођеног 15.06.1969. године у Сребренику, гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Према наводима оптужнице, наведени оптужени су на подручју општине Сребреник, у току мјесеца септембра и октобра 2012. године, као група организована за кријумчарење миграната, вршили илегално кријумчарење миграната преко подручја БиХ, те даље према земљама ЕУ.

У оптужници се наводи да је првооптужени Бешић као организатор и руководилац групе ангажовао и остале припаднике групе у циљу стицања противправне имовинске користи, да за одређене новчане износе изврше кривично-правну радњу кријумчарења осам држављана Републике Турске са подручја БиХ на подручје Њемачке, а који нису имали важеће путне исправе за кретање и прелазак државне границе.

Оптужени Машић Елведин и Стојановић Никола терете се да су у току мјесеца новембра 2012. године, након претходног договора, с циљем стицања противправне имовинске користи, за одређене новчане износе, илегално превезли три држављанина Републике Турске из Републике Србије, преко БиХ, у СР Њемачку.

Наведене радње представљају кривично дјело и у супротности су са чланом 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем и члановима 15. и 16. Закона о кретању и боравку странаца и азилу.

Оптужница терети наведене оптужене да су починили кривично дјело организовање групе или удружења за чињење кривичних дјела трговине људима и кријумчарење миграната из члана 189а. КЗ-а БиХ, а оптужене Машић Елведина и Стојановић Николу за кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ БиХ, у вези са чланом 26. истог Закона.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba