Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГОЈКОВИЋ МИЛКАНА, САУЧЕСНИКА ВЕСЕЛИНА ВЛАХОВИЋА ЗВ. “БАТКО“, ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У САРАЈЕВСКОМ НАСЕЉУ ГРБАВИЦА

26.12.2014. 15:06

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГОЈКОВИЋ МИЛКАНА, САУЧЕСНИКА ВЕСЕЛИНА ВЛАХОВИЋА ЗВ. “БАТКО“, ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У САРАЈЕВСКОМ НАСЕЉУ ГРБАВИЦА

- Милкана Гојковића, рођеног 16.07.1966. године у мјесту Маравићи, општина Рогатица, гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Он је оптужен да је тијеком септембра 1992. године, за вријеме ратног стања у БиХ и у вријеме оружаног сукоба између Војске Републике Српске (ВРС) и Армије Р БиХ, у својству војника ВРС, на подручју насеља Грбавица у сарајевској општини Ново Сарајево, поступао супротно Женевској конвенцији о заштити цивилних лица за вријеме рата, вршећи повреду личног достојанства нарочито увредљивим и понижавајућим поступцима, те нападом на достојанство жртве, женског лица бошњачке националности.

Он је оптужен да је дана 29.09.1992. године у вечерњим часовима заједно са припадником ВРС Веселином Влаховићем по надимку „Батко“ и двојицом НН припадника ВРС, дошао наоружан до породичне куће, те лупајући на врата ушао у кућу у којој су затекли брачни пар са њиховом тада малољетном кћерком.

Док је један од војника држао стражу испред врата, оптужени је уз употребу силе и пријетње починио силовање и сексуално злостављање жртве бошњачке националности, које је почињено на нарочито суров начин, на очи њеног супруга, којег су Батко и други НН војник присилили да то гледа, а након тога га је Батко убио, тако што је њеног супруга брутално заклао.

Милкан Гојковић оптужен је да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка е) КЗ-а БиХ у вези са чланом 180. став 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba