Vijesti

PO NAREDBI TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU SREBRENICE

26.12.2014. 14:36

Postupajući po naredbi tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Srebrenice, lišili su slobode osumnjičenog:

PO NAREDBI TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU SREBRENICE

- Milovanović Radosava, rođenog 23.11.1954. godine u mjestu Obadi, nastanjen u Srebrenici, državljanin BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije RBiH kao pripadnik VRS, tokom mjeseca maja  1992. godine, na području opštine Srebrenica, postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je u drugoj polovini mjeseca maja, u mjestu Sase, opština Srebrenica, uz prijetnju nožem po život oštećene, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene hrvatske nacionalnosti, kojoj je nakon počinjenog zločina zaprijetio da će je ubiti ukoliko nekome kaže šta joj se dogodilo.

Milovanović Radosav osumnjičen je da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Nakon što osumnjičeni bude priveden postupajućem tužiocu, te ispitan u svojstvu osumnjičenog, tužilac će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba