Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У БОСАНСКОМ БРОДУ

05.12.2014. 15:29

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У БОСАНСКОМ БРОДУ

- Мате Чондрића, рођеног 21.01.1964. године у Босанском Броду, гдје је и настањен, држављанина БиХ и Републике Хрватске, налази се у притвору.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, као припадник Војне полиције 101. Босанскобродске бригаде ХВО-а, на подручју Босанског Брода, у временском периоду од 02.06.1992. године те у љето 1992. године, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата, на начин да је присилио на сексуални однос једну жену цивила бошњачке националности те учествовао у физичком и психичком злостављању једног цивила српске националности.

У оптужници се наводи да је оптужени Чондрић, у просторијама стадиона Фудбалског клуба “Полет”, на подручју општине Босански Брод, гдје су у једној од свлачионица биле затворене жене, а за вријеме док је обављао стражарске дужности у просторијама наведеног стадиона, долазио и уз пријетњу оружјем одводио једно женско лице бошњачке националности из свлачионице у просторију која је била смјештена у приземљу стадиона, те омогућио двојици неидентификованих припадника ХВО-а да над њим почине ратни злочин силовања и сексуалног злостављања, а које се није могло опирати због директног напада на његов живот.

Оптужени се терети да је заједно са другим њему познатим припадницима војне јединице лично учествовао у радњама извршења, на начин да је након што су поменути војници завршили силовање, оштећену сексуално злостављао на нарочито понижавајући начин.

Како се надаље наводи, оптужени се терети да је у два наврата, на подручју општине Босански Брод, у просторијама старе зграде СЈБ Брод и у просторијама затвора смјештеног у складишту робне куће „Београд“, у насељу Тулек, заједно са другим њему познатим припадницима војне полиције учествовао у психичком и физичком злостављању затвореног цивила српске националности, мучио га и нечовјечно поступао према њему.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. а у вези са чланом 22. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba