Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U BOSANSKOM BRODU

05.12.2014. 15:29

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U BOSANSKOM BRODU

- Mate Čondrića, rođenog 21.01.1964. godine u Bosanskom Brodu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojne policije 101. Bosanskobrodske brigade HVO-a, na području Bosanskog Broda, u vremenskom periodu od 02.06.1992. godine te u ljeto 1992. godine, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, na način da je prisilio na seksualni odnos jednu ženu civila bošnjačke nacionalnosti te sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju jednog civila srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi Čondrić, u prostorijama stadiona Fudbalskog kluba “Polet”, na području opštine Bosanski Brod, gdje su u jednoj od svlačionica bile zatvorene žene, a za vrijeme dok je obavljao stražarske dužnosti u prostorijama navedenog stadiona, dolazio i uz prijetnju oružjem odvodio jedno žensko lice bošnjačke nacionalnosti iz svlačionice u prostoriju koja je bila smještena u prizemlju stadiona, te omogućio dvojici neidentifikovanih pripadnika HVO-a da nad njim počine ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, a koje se nije moglo opirati zbog direktnog napada na njegov život.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim njemu poznatim pripadnicima vojne jedinice lično sudjelovao u radnjama izvršenja, na način da je nakon što su pomenuti vojnici završili silovanje, oštećenu seksualno zlostavljao na naročito ponižavajući način.

Kako se nadalje navodi, optuženi se tereti da je u dva navrata, na području opštine Bosanski Brod, u prostorijama stare zgrade SJB Brod i u prostorijama zatvora smještenog u skladištu robne kuće „Beograd“, u naselju Tulek, zajedno sa drugim njemu poznatim pripadnicima vojne policije sudjelovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zatvorenog civila srpske nacionalnosti, mučio ga i nečovječno postupao prema njemu.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. a u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba