Вијести

УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА И ВИШЕГРАДУ. ВЕЛИКИ УСПЈЕХ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И СРБИЈЕ

05.12.2014. 12:23

У раним јутрањим часовима, по наредбама Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије, истовремено на подручју двије државе, проведена је полицијска акција у којој је лишено слободе више осумњичених лица, од чега 10 у БиХ и 5 у Републици Србији.

УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА И ВИШЕГРАДУ. ВЕЛИКИ УСПЈЕХ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И СРБИЈЕ

Лица која су лишена слободе осумњичена су за ратни злочин у Штрпцима и Вишеграду, када је из воза на релацији Београд - Бар отето и касније на подручју БиХ убијено најмање 20 жртава, држављана Србије и Црне Горе бошњачке националности, једно лице хрватске националности и једно лице афро-азијског поријекла.

Тужилаштво БиХ и Тужилаштво за ратне злочине Србије у овом предмету су формирали заједнички истражни тим, који је око годину дана интензивно, на подручју БиХ и Србије, у сарадњи са полицијским агенцијама из двије државе, прикупљао доказе о починиоцима овог стравичног злочина који је био нерасвијетљен 20 година.

Детаљном и темељном истрагом прикупљени су докази о починиоцима овог злочина, а тужиоци из Сарајева и Београда који воде предмет, у сталном су контакту од почетка акције хапшења у раним јутарњим часовима.

Међу осумњиченима има високо рангираних војних званичника ВРС из тог периода, као и директних извршилаца који су учествовали у суровим мучењима и каснијим егзекуцијама жртава које су након убиства бачене у ријеку Дрину.

Ова истрага примјер је добре и ефикасне сарадње између тужилаштава двије земље, а на основу Протокола о сарадњи, јер се ради о ратном злочину гдје се почињење ратног злочина, његове жртве и свједоци налазе на подручју двају држава.

Главни тужиоци Салиховић и Вукчевић истакли су да су изузетно задовољни радом заједничког тима који је успио расвијетлити злочин, те на тај начин донијети наду и правду породицама жртава које већ двије деценије трагају за посмртним остацима својих најближих и позивају на откривање и кажњавање починилаца.

Осумњичени ће током дана бити предати поступајућим тужиоцима који ће испитати осумњичене, те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.

Тужилаштва БиХ и Србије настављају заједничку сарадњу на откривању и процесуирању предмета ратних злочина, а о оствареном резултату биће информисани МКСЈ, ММКС као и Савјет безбједности УН-а.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba