Vijesti

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SURADNJE TUŽITELJSTAVA BiH I SRBIJE

05.12.2014. 12:23

U ranim jutranjim satima, po naredbama Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istodobno na području dvije države, provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i 5 u Republici Srbiji.

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SURADNJE TUŽITELJSTAVA BiH I SRBIJE

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz vlaka na relaciji Beograd - Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog podrijetla.

Tužiteljstvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana intenzivno, na području BiH i Srbije, u suradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina koji je bio nerasvijetljen 20 godina.

Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužitelji iz Sarajeva i Beograda koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih dužnosnika VRS iz tog razdoblja, kao i izravnih izvršitelja koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubojstva bačene u rijeku Drinu.

Ova istraga primjer je dobre i učinkovite suradnje između tužiteljstava dvije zemlje, a na temelju Protokola o suradnji, jer se radi o ratnom zločinu gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci nalaze na području dvaju država.

Glavni tužitelji Salihović i Vukčević istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima koji je uspio rasvijetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava koje već dva desetljeća tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućim tužiteljima koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstva BiH i Srbije nastavljaju zajedničku suradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informirani MKSJ, MMKS kao i Vijeće sigurnosti UN-a.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba