Vijesti

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SARADNJE TUŽILAŠTAVA BiH I SRBIJE

05.12.2014. 12:23

U ranim jutranjim satima, po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istovremeno na području dvije države, provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih lica, od čega 10 u BiH i 5 u Republici Srbiji.

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SARADNJE TUŽILAŠTAVA BiH I SRBIJE

Lica koja su lišena slobode osumnjičena su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd - Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedno lice hrvatske nacionalnosti i jedno lice afro-azijskog porijekla.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana intenzivno, na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniocima ovog stravičnog zločina koji je bio nerasvijetljen 20 godina.

Detaljnom i temeljnom istragom prikupljeni su dokazi o počiniocima ovog zločina, a tužioci iz Sarajeva i Beograda koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih zvaničnika VRS iz tog perioda, kao i direktnih izvršilaca koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

Ova istraga primjer je dobre i efikasne saradnje između tužilaštava dvije zemlje, a na osnovu Protokola o saradnji, jer se radi o ratnom zločinu gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci nalaze na području dvaju država.

Glavni tužioci Salihović i Vukčević istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima koji je uspio rasvijetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu porodicama žrtava koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinilaca.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućim tužiocima koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštva BiH i Srbije nastavljaju zajedničku saradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informisani MKSJ, MMKS kao i Vijeće sigurnosti UN-a.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba