Вијести

РЕГИОНАЛНА САРАДЊА ТУЖИЛАШТАВА - ЈЕДАН ОД КЉУЧНИХ ЕЛЕМЕНАТА У ПРОЦЕСУИРАЊУ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

03.12.2014. 11:16

На регионалној конференцији тужилаштава на највишем међународном нивоу, која се одржава на Палићу, Србија, исказана је снажна међународна подршка регионалној сарадњи коју реализују тужилаштва БиХ, Хрватске и Србије у процесуирању ратних злочина.

РЕГИОНАЛНА САРАДЊА ТУЖИЛАШТАВА - ЈЕДАН ОД КЉУЧНИХ ЕЛЕМЕНАТА У ПРОЦЕСУИРАЊУ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Снажну подршку регионалној сарадњи истакао је тужилац Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) Hassan Jallow, као и представници Тужилаштва при МКСЈ-у и званичници Мисије ОЕБС-а у Србији.

На конференцији је главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, говорио о развоју регионалне сарадње, као и напорима које је у том сегменту реализовало Тужилаштво БиХ, јер се у Босни и Херцеговини процесуира највећи број предмета ратних злочина у региону.

Такође, тужилац Салиховић говорио је и о резултатима Тужилаштва БиХ у 2014. години, који ће бити најбољи у историји Тужилаштва БиХ, а истакнута је чињеница да је Тужилаштво БиХ у својој историји, у протеклих 10 година, подигло оптужнице за ратне злочине против 402 оптужена лица, што је највећи број оптужених међу земљама у региону.

У свом излагању тужилац Салиховић истакао је и важност регионалне сарадње тужилаштава у процесуирању предмета ратних злочина, као и сарадње која се остварује са тужилаштвима при МКСЈ и ММКС.

Конференција на Палићу одржава се поводом 10-годишњице почетка успоставе регионалне сарадње у предметима ратних злочина, која је покренута конференцијом на Палићу 2004. године, те настављена годишњим конференцијама које се одржавају на Брионима.

Тужиоцима у региону изузетно је важна међународна подршка успостави владавине права и процесуирању предмета ратних злочина, те подршка независности правосуђа и спречавању било каквог утицаја политике на правосуђе.

На конференцији су тужилаштва региона изнијела своје планове и стратегије за рад у будућности са циљем рјешавања што већег броја предмета ратних злочина, а у чему је регионална сарадња један од најбитнијих елемената.

На конференцији су учествовали представници Тужилаштва за ратне злочине Србије, Државног одвјетништва Републике Хрватске, Тужилаштва БиХ, EULEX-а, Тужилаштва при МКСЈ, Тужилаштва при ММКС, Мисије ОЕБС-а, као и представници дипломатског кора у Републици Србији.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba