Vijesti

REGIONALNA SURADNJA TUŽITELJSTAVA - JEDAN OD KLJUČNIH ELEMENATA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

03.12.2014. 11:16

Na regionalnoj konferenciji tužiteljstava na najvišoj međunarodnoj razini, koja se održava na Paliću, Srbija, iskazana je snažna međunarodna potpora regionalnoj suradnji koju realiziraju tužiteljstva BiH, Hrvatske i Srbije u procesuiranju ratnih zločina.

REGIONALNA SURADNJA TUŽITELJSTAVA - JEDAN OD KLJUČNIH ELEMENATA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

Snažnu potporu regionalnoj suradnji istakao je tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) Hassan Jallow, kao i predstavnici Tužiteljstva pri MKSJ-u i dužnosnici Misije OEBS-a u Srbiji.

Na konferenciji je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, govorio o razvoju regionalne suradnje, kao i naporima koje je u tom segmentu realiziralo Tužiteljstvo BiH, jer se u Bosni i Hercegovini procesuira najveći broj predmeta ratnih zločina u regionu.

Također, tužitelj Salihović govorio je i o rezultatima Tužiteljstva BiH u 2014. godini, koji će biti najbolji u povijesti Tužiteljstva BiH, a istaknuta je činjenica da je Tužiteljstvo BiH u svojoj povijesti, u proteklih 10 godina, podiglo optužnice za ratne zločine protiv 402 optužene osobe, što je najveći broj optuženih među zemljama u regionu.

U svom izlaganju tužitelj Salihović istakao je i važnost regionalne suradnje tužiteljstava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i suradnje koja se ostvaruje sa tužiteljstvima pri MKSJ i MMKS.

Konferencija na Paliću održava se povodom 10-godišnjice početka uspostave regionalne suradnje u predmetima ratnih zločina, koja je pokrenuta konferencijom na Paliću, 2004. godine, te nastavljena godišnjim konferencijama koje se održavaju na Brijunima.

Tužiteljima u regionu izuzetno je važna međunarodna potpora uspostavi vladavine prava i procesuiranju predmeta ratnih zločina, te potpora neovisnosti pravosuđa i sprječavanja bilo kakvog utjecaja politike na pravosuđe.

Na konferenciji su tužiteljstva regiona iznijela svoje planove i strategije za rad u budućnosti, sa ciljem rješavanja što većeg broja predmeta ratnih zločina, a u čemu je regionalna suradnja jedan od najbitnijih elemenata.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Tužiteljstva BiH, EULEX-a, Tužiteljstva pri MKSJ, Tužiteljstva pri MMKS, Misije OEBS-a, kao i predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba