Vijesti

REGIONALNA SARADNJA TUŽILAŠTAVA - JEDAN OD KLJUČNIH ELEMENATA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

03.12.2014. 11:16

Na regionalnoj konferenciji tužilaštava na najvišem međunarodnom nivou, koja se održava na Paliću, Srbija, iskazana je snažna međunarodna podrška regionalnoj saradnji koju realizuju tužilaštva BiH, Hrvatske i Srbije u procesuiranju ratnih zločina.

REGIONALNA SARADNJA TUŽILAŠTAVA - JEDAN OD KLJUČNIH ELEMENATA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

Snažnu podršku regionalnoj saradnji istakao je tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Hassan Jallow, kao i predstavnici Tužilaštva pri MKSJ-u i zvaničnici Misije OEBS-a u Srbiji.

Na konferenciji je glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, govorio o razvoju regionalne saradnje, kao i naporima koje je u tom segmentu realizovalo Tužilaštvo BiH, jer se u Bosni i Hercegovini procesuira najveći broj predmeta ratnih zločina u regionu.

Također, tužilac Salihović govorio je i o rezultatima Tužilaštva BiH u 2014. godini, koji će biti najbolji u historiji Tužilaštva BiH, a istaknuta je činjenica da je Tužilaštvo BiH u svojoj historiji, u proteklih 10 godina, podiglo optužnice za ratne zločine protiv 402 optužene osobe, što je najveći broj optuženih među zemljama u regionu.

U svom izlaganju tužilac Salihović istakao je i važnost regionalne saradnje tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i saradnje koja se ostvaruje sa tužilaštvima pri MKSJ i MMKS.

Konferencija na Paliću održava se povodom 10-godišnjice početka uspostave regionalne saradnje u predmetima ratnih zločina, koja je pokrenuta konferencijom na Paliću 2004. godine, te nastavljena godišnjim konferencijama koje se održavaju na Brionima.

Tužiocima u regionu izuzetno je važna međunarodna podrška uspostavi vladavine prava i procesuiranju predmeta ratnih zločina, te podrška nezavisnosti pravosuđa i sprečavanju bilo kakvog uticaja politike na pravosuđe.

Na konferenciji su tužilaštva regiona iznijela svoje planove i strategije za rad u budućnosti sa ciljem rješavanja što većeg broja predmeta ratnih zločina, a u čemu je regionalna saradnja jedan od najbitnijih elemenata.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Tužilaštva BiH, EULEX-a, Tužilaštva pri MKSJ, Tužilaštva pri MMKS, Misije OEBS-a, kao i predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba