Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У БОСАНСКОМ БРОДУ

01.12.2014. 15:07

ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД ВИШЕ ДЕСЕТИНА ЖРТАВА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ, УКЉУЧУЈУЋИ ЛИШЕЊЕ ЖИВОТА И ПРИСИЛНЕ НЕСТАНКЕ ВИШЕ ОД 10 ЛИЦА, КАО И СИЛОВАЊЕ И ЗЛОСТАВЉАЊЕ ВЕЋЕГ БРОЈА ЖРТАВА, ЖЕНА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У БОСАНСКОМ БРОДУ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Курдија Младена, рођеног 19.05.1958. године у Славонском Броду, настањен на подручју Задарске жупаније, држављанина Р Хрватске.

Оптужени се терети да је за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба, на подручју Босанског Брода и околине, у својству команданта Војне полиције 101. бригаде ХВО-а, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Курдија Младен оптужен је да је сам и са другим припадницима ХВО-а починио ратни злочин над више десетина лица српске националности која су била незаконито затворена у згради полиције у Босанском Броду као и просторијама стадиона ФК Полет, које су служиле за незаконито затварање у нехуманим условима већег броја лица, мушкараца и жена српске националности различите старосне доби.

У оптужници се наводи да су жртве мучене, злостављане и премлаћиване, па је убијено или је од посљедица премлаћивања преминуло више од 10 затвореника, а неки од затвореника одведени су након чега им се губи сваки траг, да би након рата жртве биле пронађене и ексхумиране.

Дио оптужнице односи се и на силовање и сексуално злостављање већег броја жена српске националности, над којима су почињена вишеструка силовања на различитим локацијама, као и силовања на нарочито понижавајући начин, почињена пред другим затвореницима, а у једном случају пред супругом силоване жртве.

Такође, оптужени се терети и за незаконито одвођење већег броја цивила у живи штит, гдје су трпјели тешке физичке и психичке тортуре и рањавани усљед ватрених дејстава.

Оптужени се терети да је сам и са другим припадницима ХВО-а учествовао у мучењима, злостављањима и премлаћивањима затвореника српске националности, који су тучени и злостављани на нарочито суров начин, као и да није учинио ништа како би спријечио мучења, силовања и сексуална злостављања затвореника или казнио починиоце ових злочина.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Ова оптужница је до сада најобимнија оптужница подигнута у Посебном одјелу за ратне злочине, која се односи на ратне злочине и страдања жртава српске националности на подручју Босанског Брода и Посавине.

Уз оптужницу је предложено позивање више од 30 свједока оптужбе, а приложен је врло обиман доказни материјал од више стотина доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba