Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U BOSANSKOM BRODU

01.12.2014. 15:07

OPTUŽENI SE TERETI ZA RATNE ZLOČINE NAD VIŠE DESETINA ŽRTAVA SRPSKE NACIONALNOSTI, UKLJUČUJUĆI LIŠENJE ŽIVOTA I PRISILNE NESTANKE VIŠE OD 10 LICA, KAO I SILOVANJE I ZLOSTAVLJANJE VEĆEG BROJA ŽRTAVA, ŽENA SRPSKE NACIONALNOSTI.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U BOSANSKOM BRODU

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Kurdija Mladena, rođenog 19.05.1958. godine u Slavonskom Brodu, nastanjen na području Zadarske županije, državljanina R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba, na području Bosanskog Broda i okoline, u svojstvu komandanta Vojne policije 101. brigade HVO-a, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Kurdija Mladen optužen je da je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a počinio ratni zločin nad više desetina lica srpske nacionalnosti koja su bila nezakonito zatvorena u zgradi policije u Bosanskom Brodu kao i prostorijama stadiona FK Polet, koje su služile za nezakonito zatvaranje u nečovječnim uslovima većeg broja lica, muškaraca i žena srpske nacionalnosti različite starosne dobi.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane, pa je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više od 10 zatvorenika, a neki od zatvorenika odvedeni su nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata žrtve bile pronađene i ekshumirane.

Dio optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja na različitim lokacijama, kao i silovanja na naročito ponižavajući način, počinjena pred drugim zatvorenicima, a u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve.

Takođe, optuženi se tereti i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit, gdje su trpjeli teške fizičke i psihičke torture i ranjavani usljed vatrenih dejstava.

Optuženi se tereti da je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima zatvorenika srpske nacionalnosti, koji su tučeni i zlostavljani na naročito surov način, kao i da nije učinio ništa kako bi spriječio mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatvorenika ili kaznio počinioce ovih zločina.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Ova optužnica je do sada najobimnija optužnica podignuta u Posebnom odjelu za ratne zločine, koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda i Posavine.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje više od 30 svjedoka optužbe, a priložen je vrlo obiman dokazni materijal od više stotina dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba