Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA PRODUŽENJE PRITVORA OSUMNJIČENOM HUSEINU BOSNIĆU ZV. BILAL

27.11.2014. 15:45

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za 25 dana za osumnjičenog Huseina Bosnića, rođenog 09.10.1972. godine u Bužimu.

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA PRODUŽENJE PRITVORA OSUMNJIČENOM HUSEINU BOSNIĆU ZV. BILAL

Produženje mjere pritvora u periodu od 25 dana zatraženo je zbog opasnosti  od bjekstva osumnjičenog i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Također, tužilaštvo će prema sudu uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostalu četvoricu osumnjičenih koji su sa osumnjičenim Bosnićem lišeni slobode u okviru akcije Damask, a uz mjere zabrane, boravak osumnjičenih na slobodi bit će sveden na određen oblik kućnog pritvora, odnosno ograničen na boravak u mjestu i objektu stanovanja.

Tužilaštvo BiH u završnoj je fazi istrage i uskoro se može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih za krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti iz člana 202a. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnosti usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba - državljana BiH koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima, jer se radi o krivičnim djelima kojima se ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine, a koja predstavljaju opasnost za globalnu sigurnost.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba