Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA 4 OSOBE LIŠENE SLOBODE U AKCIJI "DAMASK"

17.11.2014. 15:24

Tužilac Tužilaštva BiH je, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno dvije osumnjičene osobe i mjere zabrane za dvije osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizma iz člana 201., a Hadžić Fikret i za krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti iz člana 202. KZ BiH.

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA 4 OSOBE LIŠENE SLOBODE U AKCIJI

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene:

- Lilić Envera (1977) i

- Hadžić Fikreta (1957).

Mjera pritvora, prema osumnjičenim, predložena je iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a) b) i c) ZKP BiH, a pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

U pogledu osumnjičenih:

- Hadžalić Samira (1986) i

- Ibrahimović Ramiza (1953)

postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126.a tačke  a), b) c) i d) i iz člana 126.a tačka a) ZKP-a BiH, odnosno predložena je mjera zabrane putovanja u inostranstvo, izdavanja putne isprave BiH, predaja putnih isprava BiH ako istu posjeduju, zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice, te javljanje u nadležnu policijsku stanicu jedanput sedmično.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba