Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА САЛИХОВИЋА И БРАМЕРЦА. ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ УПОЗНАО ТУЖИЛАШТВО МКСЈ СА ОСТВАРЕНИМ РЕЗУЛТАТИМА У ОВОЈ И ПРОТЕКЛИМ ГОДИНАМА

13.11.2014. 15:31

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са главним тужиоцем Тужилаштва при МКСЈ, Сержом Брамерцом.

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА САЛИХОВИЋА И БРАМЕРЦА. ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ УПОЗНАО ТУЖИЛАШТВО МКСЈ СА ОСТВАРЕНИМ РЕЗУЛТАТИМА У ОВОЈ И ПРОТЕКЛИМ ГОДИНАМА

На састанку је г. Салиховић упознао колегу из МКСЈ-а са интензивним активностима Тужилаштва БиХ у раду на предметима ратних злочина, као и податком да ће Тужилаштво БиХ у наредних неколико дана прећи бројку од 400 лица укупно оптужених за ратне злочине, што је свакако значајан резултат у процесу кажњавања ратних злочина и успостави владавине права.

Истакнуто је да су подигнуте оптужнице Тужилаштва БиХ за ратне злочине у проценту од 80% и више резултовале осуђујућим пресудама, што говори о квалитету прикупљених доказа.

У овој години очекује се да ће бити подигнуте оптужнице против више од 100 оптужених, што значи да ће резултати у 2014. години износити око 25% од укупног броја оптужених у протеклих 10 година, што је оцијењено као значајан напредак.

Такође, главни тужилац Салиховић и званичници из Посебног одјела за ратне злочине упознали су колеге из Хага са активностима на процесуирању предмета Категорије 2  који су у фази истраге прослијеђени Тужилаштву БиХ из Хашког трибунала. Тужилац Брамерц и његов тим информисани су о подигнутим оптужницама у вези са предметима Категорије 2, као и са активностима које ће се проводити у наредном периоду.

Предмети Категорије 2 од изузетне су важности за извјештај који Тужилаштво при МКСЈ подноси Савјету безбједности УН-а, те је закључено да се ове активности морају одвијати са максималним интензитетом.

На састанку је било разговора и о регионалној сарадњи између тужилаштава земаља регије, а у напорима за што ефикасније процесуирање предмета ратних злочина, као и активностима које Тужилаштво БиХ предузима у процесу тражења и идентификације несталих лица.

Тужилац Брамерц исказао је пуну подршку својим колегама у Тужилаштву БиХ у раду и процесуирању предмета ратних злочина као битног сегмента за успоставу владавине права у БиХ и региону, а тужилац Салиховић и његов тим изразили су захвалност колегама из Хага на изузетној помоћи и сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина.

Заједнички усаглашено саопштење Тужилаштва БиХ и Тужилаштва при МКСЈ


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba