Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA ŠEFICOM ODJELA ZA BOSNU I HERCEGOVINU U GENERALNOJ DIREKCIJI EVROPSKE KOMISIJE ZA PROŠIRENJE

13.11.2014. 08:39

ISKAZANA JASNA I POTPUNA PODRŠKA ULOZI TUŽILAŠTVA BiH U JAČANJUVLADAVINE PRAVA

 

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA ŠEFICOM ODJELA ZA BOSNU I HERCEGOVINU U GENERALNOJ DIREKCIJI EVROPSKE KOMISIJE ZA PROŠIRENJE

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa gđom Michaelom Matuella, šeficom Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje.

Na sastanku je glavni tužilac upoznao gđu Matuella sa aktivnostima koje Tužilaštvo BiH provodi u radu na predmetima ratnih zločina, organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i korupcije.

Tokom sastanka je gospođa Matuella potvrdila podršku koju službe Evropske komisije pružaju radu Tužilaštva BiH i ulozi koju ova institucija ima u jačanju vladavine prava u cijeloj Bosni i Hercegovini. Uzevši u obzir podatke koje je iznio tužilac Salihović, gospođa Matuella je istakla da će EU nastaviti pružati pomoć u pogledu jačanja kapaciteta Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se uhvati u koštac sa trenutnim i budućim izazovima.

Glavni tužilac je uputio izraze zahvalnosti strukturama EU za podršku koju kroz projekte pružaju Tužilaštvu BiH radi što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, te istakao da se u ovoj godini očekuje da će biti podignute optužnice za ratne zločine protiv više od 100 optuženih osoba, što je najbolji rezultat u historiji BiH.

Gospođa Matuella je pozdravila napore Tužilaštva BiH da unaprijedi rad na predmetima ratnih zločina i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba