Vijesti

SNAŽNA PODRŠKA UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH TUŽILAŠTVU BiH U ZAJEDNIČKOJ BORBI PROTIV SVIH OBLIKA PORESKIH UTAJA

12.11.2014. 14:06

U 2014. godini zabilježena je naplata 275 miliona KM PDV-a više u odnosu na prethodnu godinu, što je rezultat zajedničkog rada i procesuiranja predmeta u borbi protiv nezakonitosti u oblasti indirektnih poreza.

SNAŽNA PODRŠKA UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH TUŽILAŠTVU BiH U ZAJEDNIČKOJ BORBI PROTIV SVIH OBLIKA PORESKIH UTAJA

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gorana Salihovića, i direktora UIO BiH Mire Džakule, na kojem je razgovarano o saradnji dviju institucija u borbi protiv svih oblika kriminala vezanog za poreske utaje i koruptivna krivična djela.

Na sastanku su predstavnici UIO BiH predali Tužilaštvu BiH dodatnu dokumentaciju u vezi izvještaja koje je Uprava podnijela o nezakonitostima i krivičnim djelima iz oblasti indirektnih poreza, a na čijem procesuiranju radi Tužilaštvo BiH zajedno sa UIO BiH.

Tokom sastanka dogovorene su zajedničke aktivnosti u budućnosti, naročito u narednoj godini, kojima će se sankcionisati krivična djela iz oblasti indirektnih poreza i poboljšati naplata budžetskih prihoda, što je u interesu svih građana naše zemlje.

UIO BiH i Tužilaštvo BiH prije više mjeseci formirali su zajedničke timove (BH USKOK), koji rade na dokumentovanju i procesuiranju počinilaca krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza i već daju značajne rezultate.

Ovaj segment izuzetno je važan na evropskom putu naše zemlje i u svim razvijenim zemljama svijeta naplata poreza je jedan od prioriteta za funkcionisanje države.

Zajedničke aktivnosti Tužilaštva BiH i UIO BiH nastavljaju se i u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba