Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА 3 ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ГАС“

10.11.2014. 15:10

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, након испитивања осумњичених, упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за:

1. Јурковић Здравка, рођеног 16.03.1958. године у Стоцу, држављанина БиХ и Хрватске,

2. Остојић Младенку, рођену 17.07.1968. године у Чапљини, држављанку БиХ и Хрватске.

3. Шљивић Шиму, рођеног 02.10.1979. године у Какњу, држављанина БиХ и Хрватске.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА 3 ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ГАС“

Ови осумњичени су под истрагом у предмету у којем је проведена акција кодног назива „Гас“, која је заједнички реализована између Тужилаштва БиХ и УСКОК-а Републике Хрватске.

Ове активности резултат су вишемјесечне темељне истраге коју су проводили Тужилаштво БиХ и УСКОК, у сарадњи са полицијским агенцијама из двије државе, а ради се о кривичном дјелу кријумчарења опојних дрога, којим је било директно угрожено подручје Европске уније.

Наведена лица су под истрагом због кривичних дјела организираног криминала из члана 250. и неовлаштеног промета опојним дрогама из члана 195. КЗ БиХ, а осумњичени су за учествовање у кријумчарењу великих количина опојне дроге марихуана-„сканк“, која је преко територије БиХ кријумчарена на територију Републике Хрватске и даље према земљама ЕУ.

У оквиру истраге која се води, утврђено је да су осумњичени учествовали у кријумчарењу најмање 70 килограма опојне дроге, од чега је више од 50 килограма откривено и заплијењено у координисаним активностима полицијских агенција у БиХ и Р Хрватској.

Вриједност заплијењене опојне дроге на илегалном нарко-тржишту прелази износ од 100.000 евра.

Мјере притвора предложене су из разлога описаних у члану 132., тачке а), б) и ц) ЗКП БиХ, а притвор је предложен због опасности од бјекства осумњичених, те опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и опасности да би боравком на слободи могли поново починити кривично дјело.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba