Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA 3 OSOBE LIŠENE SLOBODE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „GAS“

10.11.2014. 15:10

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za:

1. Jurković Zdravka, rođenog 16.03.1958. godine u Stocu, državljanina BiH i Hrvatske,

2. Ostojić Mladenku, rođenu 17.07.1968. godine u Čapljini, državljanku BiH i Hrvatske.

3. Šljivić Šimu, rođenog 02.10.1979. godine u Kaknju, državljanina BiH i Hrvatske.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA 3 OSOBE LIŠENE SLOBODE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „GAS“

Ovi osumnjičeni su pod istragom u predmetu u kojem je provedena akcija kodnog naziva „Gas“, koja je zajednički realizirana između Tužiteljstva BiH i USKOK-a Republike Hrvatske.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljite istrage koju su provodili Tužiteljstvo BiH i USKOK, u suradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, a radi se o kaznenom djelu krijumčarenja opojnih droga, kojim je bilo izravno ugroženo područje Europske unije.

Navedene osobe su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala iz članka 250. i neovlaštenog prometa opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH, a osumnjičeni su za sudjelovanje u krijumčarenju velikih količina opojne droge marihuana-„skunk“, koja je preko teritorija BiH krijumčarena na teritorij Republike Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

U okviru istrage koja se vodi, utvrđeno je da su osumnjičeni sudjelovali u krijumčarenju najmanje 70 kilograma opojne droge, od čega je više od 50 kilograma otkriveno i zaplijenjeno u koordiniranim aktivnostima policijskih agencija u BiH i R Hrvatskoj.

Vrijednost zaplijenjene opojne droge na ilegalnom narko-tržištu prelazi iznos od 100.000 eura.

Mjere pritvora predložene su iz razloga opisanih u članku 132., točke a), b) i c) ZKP BiH, a pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti kazneno djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba