Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦОМ УДРУЖЕЊА „ЖЕНА-ЖРТВА РАТА“

29.10.2014. 13:38

ЦЕНТРАЛНЕ ТЕМЕ САСТАНКА ОДНОСИЛЕ СУ СЕ НА ПРОЦЕСУИРАЊЕ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА СИЛОВАЊА И СЕКСУАЛНОГ ЗЛОСТАВЉАЊА

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦОМ УДРУЖЕЊА „ЖЕНА-ЖРТВА РАТА“

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са представницом Удружења „Жена-жртва рата“, гђом Бакиром Хасечић.

На састанку је разговарано о активностима Тужилаштва БиХ на процесуирању предмета ратних злочина, нарочито предмета који укључују силовање и сексуално злостављање жртава.

Главни тужилац је упознао представницу Удружења да је Тужилаштво БиХ у протеклим мјесецима предузело интензивне напоре на процесуирању предмета који се односе на ратне злочине који укључују силовање и сексуално злостављање, што је резултовало подизањем више оптужница за ове злочине, који су почињени на подручју Оџака, Мостара, Вишеграда, Котор-Вароши и другим крајевима Босне и Херцеговине.

У оквиру ових предмета, оптужени су починиоци ратних злочина над жртвама свих националности и оба пола, а међу жртвама су била и малољетна лица.

Такође, већи број предмета који се односе на ову врсту кривичних дјела је у фази истраге, те се оптужења могу очекивати у наредном периоду.

Госпођа Хасечић је исказала подршку Удружења „Жена-жртва рата“ Тужилаштву БиХ и главном тужиоцу у процесу успоставе владавине права и кажњавања почињених ратних злочина у Босни и Херцеговини, те додала да је у протеклом периоду примјетно интензивирање рада на предметима ратних злочина.

Ове активности у складу су са међународним и дипломатским напорима који се проводе у БиХ и свијету у погледу кажњавања ратних злочина силовања и сексуалног насиља у оружаним конфликтима, а што је била и централна тема велике међународне конференције која је у мјесецу јуну одржана у Лондону, као и активностима и напорима међународних и невладиних организација на простору региона Западног Балкана, ради ефикаснијег процесуирања ових кривичних дјела.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba