Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM UDRUŽENJA „ŽENA-ŽRTVA RATA“

29.10.2014. 13:38

CENTRALNE TEME SASTANKA ODNOSILE SU SE NA PROCESUIRANJE PREDMETA RATNIH ZLOČINA SILOVANJA I SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICOM UDRUŽENJA „ŽENA-ŽRTVA RATA“

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa predstavnicom Udruženja „Žena-žrtva rata“, gđom Bakirom Hasečić.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužilaštva BiH na procesuiranju predmeta ratnih zločina, naročito predmeta koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava.

Glavni tužilac je upoznao predstavnicu Udruženja da je Tužilaštvo BiH u proteklim mjesecima preduzelo intenzivne napore na procesuiranju predmeta koji se odnose na ratne zločine koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje, što je rezultiralo podizanjem više optužnica za ove zločine, koji su počinjeni na području Odžaka, Mostara, Višegrada, Kotor-Varoši i drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

U okviru ovih predmeta, optuženi su počinioci ratnih zločina nad žrtvama svih nacionalnosti i oba spola, a među žrtvama su bile i maloljetne osobe.

Također, veći broj predmeta koji se odnose na ovu vrstu krivičnih djela je u fazi istrage, te se optuženja mogu očekivati u narednom periodu.

Gospođa Hasečić je iskazala podršku Udruženja „Žena-žrtva rata“ Tužilaštvu BiH i glavnom tužiocu u procesu uspostave vladavine prava i kažnjavanja počinjenih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, te dodala da je u proteklom periodu primjetno intenziviranje rada na predmetima ratnih zločina.

Ove aktivnosti u skladu su sa međunarodnim i diplomatskim naporima koji se provode u BiH i svijetu u pogledu kažnjavanja ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u oružanim konfliktima, a što je bila i centralna tema velike međunarodne konferencije koja je u mjesecu junu održana u Londonu, kao i aktivnostima i naporima međunarodnih i nevladinih organizacija na prostoru regiona Zapadnog Balkana, radi efikasnijeg procesuiranja ovih krivičnih djela.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba