Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH NASTAVLJA INTENZIVNO PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA SILOVANJA I SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA. PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SAVIĆ SLAVKA (1963) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

24.10.2014. 14:58

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Savić Slavka, rođenog 21.03.1963. godine u Vogošći, državljanina BiH.

TUŽILAŠTVO BiH NASTAVLJA INTENZIVNO PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA SILOVANJA I SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA. PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SAVIĆ SLAVKA (1963) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

Optuženi Savić Slavko se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik VRS, na području općine Vogošća, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u dva navrata, u mjesecu junu 1993. godine, na području Vogošće, dolazio i uz prijetnju oružjem odvodio jednu žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, a koja se nije mogla opirati zbog straha za svoj život i život maloljetnog djeteta.

Optuženi se tereti da je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, prisilio drugu osobu upotrebom sile i prijetnje na seksualni odnos - silovanje, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Ova optužnica predstavlja nastavak aktivnosti Tužilaštva BiH u naporima za kažnjavanje ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, a u proteklih nekoliko mjeseci podignut je veći broj optužnica koje se odnose na ova krivična djela.

Između ostalog, podignute su optužnice za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Odžaka, Mostara, Višegrada, Kotor-Varoši i drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti u skladu su sa međunarodnim i diplomatskim naporima koji se provode u BiH i svijetu u pogledu kažnjavanja ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u oružanim konfliktima, a što je bila centralna tema međunarodne konferencije koja je u mjesecu junu održana u Londonu, kao i aktivnostima i naporima međunarodnih i nevladinih organizacija na prostoru regiona Zapadnog Balkana, radi efikasnijeg procesuiranja ovih krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH će i u budućnosti nastaviti aktivnosti na otkrivanju i krivičnom procesuiranju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, počinjenih nad žrtvama svih nacionalnosti i oba spola, tokom rata u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba