Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH U MOSTARU LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN

15.10.2014. 15:26

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Mostara, rano jutros lišili su slobode osumnjičenog:

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH U MOSTARU LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN

- Demirović Ibrahima, zvanog „Hećim“, rođenog 27.02.1955. godine u Mostaru, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, tijekom 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH, u svojstvu zapovjednika 47. brdske brigade, na području mjesta Potoci, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je u razdoblju od mjeseca srpnja do mjeseca studenog 1993. godine, naoružan i u vojnoj uniformi, dolazio do objekta škole u Potocima, gdje se nalazio veći broj nezakonito zatočenih civila hrvatske nacionalnosti, među kojima žena, djece i staraca.

On se tereti da je iz tog objekta u više navrata odvodio oštećenu „B“ u kuće u blizini, gdje je nad oštećenom uz prijetnje u više navrata izvršio silovanje, prijeteći joj da će, u slučaju opiranja, pustiti da je siluje veći broj vojnika.

Demirović Ibrahim je pod istragom i osumnjičen je da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predat postupajućem tužitelju koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja u pravcu podizanja optužnice.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba